De Amerikaanse centrale bank had woensdag toch een verrassing in petto: een waarschuwing dat de dure dollar de Amerikaanse economie pijn kan doen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Wat heeft de Amerikaanse Federal Reserve woensdag eigenlijk gedaan? De Fed zei niet langer geduldig te wachten op het verhogen van de rente. De centrale bank benadrukte dat vanaf juni tijdens elke monetaire vergadering besloten kan worden de rente te verhogen afhankelijk van de vooruitzichten voor de economie, en het bijzonder de arbeidsmarkt en de inflatie. Daar hadden beleggers wel op geanticipeerd.
Wat beleggers niet hadden verwacht is dat de Fed een stuk voorzichtiger is geworden over de Amerikaanse economie en zich zorgen maakt over de negatieve gevolgen van de harde dollar. De groei van de Amerikaanse economie zal in het eerste kwartaal waarschijnlijk erg laag zijn, en de Fed wil zeker weten dat de zwakte tijdelijk is. Daarnaast moest de Fed zijn groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie verlagen omdat de VS niet ontkomt aan de zwakkere groei van de wereldeconomie. Vanwege de lagere groeivooruitzichten voor de VS werd de Fed gedwongen zijn voorspellingen voor waar de rente de komende jaren zal uitkomen fors te verlagen.
2. De Amerikaanse Federal Reserve heeft de obligatiemarkt in vuur en vlam gezet. Vanwege de voorzichtige houding van de Fed kukelde de Amerikaanse rente woensdag naar beneden. Een dag later dreunt de klap nog goed na in de Europese obligatiemarkt. De Duitse 10-jaars rente bereikte een nieuw dieptepunt op 0,17 procent. De Nederlandse 10-jaars rente zakte onder 0,25 procent, maar bereikte net geen nieuw laagte record.
3. De euro-dollarkoers schoot woensdagavond omhoog van 1,06 naar over de 1,10 op het rentebesluit van de Fed. Later in de ochtend noteerde het valutapaar op 1,069. En de reden voor de wonderbaarlijke wederopstanding van de dollar: het monetaire beleid van de Fed en de ECB zal verder uiteenlopen.
De Fed is nog steeds van plan de rente te verhogen, terwijl het maar de vraag is of de ECB überhaupt nog dit decennium de rente van 0,05 procent gaat verhogen. De balans van de ECB gaat opzwellen naar ruim 3 biljoen euro, terwijl de Fed zich aan het beramen is hoe het de balans van zo’n 4 biljoen dollar kan gaan afbouwen. Dan is er nog de onzekerheid over Griekenland. En bovendien is voor veel partijen het houden van euro’s een dure aangelegenheid vanwege de negatieve rente in de eurozone.
4. Europese aandelen boeken donderdag maar magere winsten vergeleken met de door de Fed ontketende rally gisteren op Wall Street. De flauwe stemming in Europa komt waarschijnlijk doordat de meeste beurzen hier op dikke winsten voor het jaar staan, terwijl Wall Street niet veel hoger staat vergeleken met het slot van 2014. Bovendien gooit de ietwat sterkere euro roet in het eten voor Europese aandelen.
5. Duitsland betaalt toch herstelbetalingen aan Griekenland. Een heel klein beetje dan. Volgens de Britse krant The Guardian heeft een Duits stel 875 euro betaald in het Griekse stadje Nafplio als hun aandeel in de Duitse oorlogsschuld is aan Griekenland. De burgermeester van Nafplio zei tegen de krant dat het stel naar zijn kantoor kwamen om zich te verontschuldigen voor de opstelling van de Duitse regering. Vervolgens "gingen ze rekenen en zeiden dat elke Duitser 875 euro moet betalen voor wat Griekenland betaalde [aan Duitsland] tijdens de Tweede Wereldoorlog", aldus de burgermeester.
De oplettende lezer is het misschien opgevallen dat het stel 1.750 euro had moeten betalen volgens hun eigen berekeningen. Het stel heeft echter slechts één inkomen en kon daarom niet meer betalen. De oorlogsschuld waar het in dit verhaal over gaat is de geforceerde lening die de Griekse centrale bank tijdens de bezetting moest verstrekken aan de nazi’s. Die lening is nooit afgelost en volgens de Griekse regering is de schuld inclusief rente inmiddels opgelopen naar meer dan 50 miljard euro.
6. De Griekse premier Tspiras gaat donderdag tijdens de EU-top in Brussel overleggen met Bondskanselier Merkel, President Hollande, ECB-president Draghi en Commissie-voorzitter Juncker om het vastgelopen overleg over de noodsteun proberen vlot te trekken. Merkel was haarzelf door vooraf de verwachtingen te temperen en te zeggen dat er waarschijnlijk geen akkoord in zit vandaag of tijdens het bezoek dat Tsipras maandag brengt aan Berlijn.
7. Het rommelt in Scandinavië. De Noorse kroon steeg donderdagochtend ten opzichte van de euro met een forse 3 procent nadat de Noorse centrale bank vriend en vijand verraste door voor de verandering niet het monetaire beleid te verruimen en de rente te handhaven op 1,25 procent (dit jaar hebben meer dan 20 centrale bank het monetaire beleid verruimd). De topman van de Norges Bank, Oeystein Olsen, zei pas de rente te zullen verlagen als de Noorse economie echt geraakt wordt door de crash in de olieprijs.
8. Satire, Duitse stijl. De Duitse TV-presentator Jan Böhmermann heeft woensdag toegegeven dat een filmpje uit 2013 waarin de Griekse minister van Financiën Varoufakis de middelvinger naar Duitsland zou hebben opgestoken nep is. "Sorry meneer Varoufakis, we zullen het niet meer doen", aldus Böhmermann, die zei dat het filmpje digitaal bewerkt is zodat er op lijkt dat Varoufakis Duitsland de “Stinkefinger” gaf. Böhmermann toonde het filmpje in het TV-programma Neo Magazin Royale, waar Varoufakis met een videolink live aanwezig was. Varoufakis, die op zijn zachtst gezegd al weinig populair is in Duitsland, kwam daardoor in een nog kwader daglicht te staan.
9. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bent u sinds tijden niet zo positief geweest over de economie. De index voor het consumentenvertrouwen steeg in maart naar 2 van -7 naar februari. Dat was de eerste keer in 7,5 jaar tijd dat de index boven de 0 uitkwam. Twee jaar geleden was u nog uiterst depressief vanwege de economie. De vertrouwensindex bereikte in februari het laagste niveau ooit op -44. Volgens het CBS was in maar de koopbereidheid minder negatief en waren consumenten positiever in hun oordeel over zowel de komende twaalf maanden als de afgelopen twaalf maanden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl